Växtsätt och planteringsförslag

De växter som tillhör atragenemontanaflammula,viticella och texensis växer ungefär såhär. De är starkväxande, växer högt och breder ut sig. Lämpliga planteringssätt är vid en spaljé eller för att klättra upp i ett träd eller en buske.
De är lämpliga i naturträdgårdar där de växer bland träd och buskar. Atragenesorterna får vackra fröställningar efter blomningen.
Om du vill ha en blommande klematis klättrande i ett barrträd väljs med fördel en ur viticella eller texensis-gruppen.

 

 

Till detta växtsättet hör Integrifolia. De är perennaliknande klematis som blir ca 1 m höga och kräver stöd för att inte lägga sig ner på marken. Men när det gäller sorten “Arabella” kan man låta den göra det. Då kan man använda den som marktäckare istället. De är lämpliga att plantera tillsammans med perenner eller intill låga buskar.

 

 

Här ser vi en illustration för hur klematis i heracleifolia-, tangutica– och vitalba-grupperna växer. De är mycket starkväxande, och liksom bara “väller ut”. Lämpliga att plantera vid stora stenar där den kan få ta plats, eller upp i ett träd. Att plantera vid en spaljé går också bra, men var beredd på att den växer mycket och att du kan behöva beskära den rejält varje år.
Man kan också placera dem vid murar där de kan täcka stora delar eller hänga ut över murkrönet.

Montana-gruppen kan också placeras in i denna kategori, då den också är lämplig att klättra i stora träd, och täcka väggar och murar, men med den skillanden att den inte lämpar sig bra för marktäckning.

 

 

Här ser vi ett typiskt växsätt för både tidiga– och sena storblommiga klematis. Lämplig placering är plantering vid spaljéer, klättrandes i buskar och träd, eller bland perenner. De trivs också att planteras tillsammans med rosor.